Orthomoleculaire geneeskunde, een segment binnen de alternatieve geneeskundige praktijken, is gericht op het voorkomen en genezen van ziekten door het lichaam te voorzien van optimale concentraties van natuurlijke, lichaamseigen stoffen. Deze benadering van gezondheid is gebaseerd op het creëren van een ideale biochemische omgeving in het lichaam door middel van voeding en supplementen.
Hoe is orthomoleculaire therapie onstaan?
Het concept ‘orthomoleculair’ werd in 1968 door de gerenommeerde wetenschapper Linus Pauling geïntroduceerd, afkomstig van het Griekse ‘orthos’, wat staat voor ‘correct’ of ‘gezond’, en ‘moleculair’, refererend aan de lichaamsmoleculen. De essentie van orthomoleculaire therapie ligt in het harmoniseren van de lichaamseigen moleculen voor optimale gezondheid. Het doel is om door middel van natuurlijke substanties zoals vitaminen, mineralen, en aminozuren, onevenwichtigheden in het lichaam te corrigeren.
Wat doet een orthomoleculair therapeut?
Een orthomoleculair therapeut benadrukt leefstijlinterventies, met een centrale rol voor voeding. Voedingsadviezen zijn strikt, met een focus op het vermijden van kunstmatige toevoegingen en het kiezen voor biologische producten rijk aan antioxidanten. In gevallen van voedingsstoffentekorten worden vaak supplementen voorgeschreven in doseringen die de standaard aanbevolen dagelijkse hoeveelheid overtreffen. Dit individuele, op maat gemaakte advies is gericht op het bieden van optimale voeding aan de lichaamscellen, waardoor tekorten worden voorkomen of hersteld en de gezondheid wordt bevorderd of behouden.
Het therapeutisch spectrum
Orthomoleculaire therapie heeft een breed therapeutisch spectrum, variërend van het behandelen van de onderliggende oorzaken van chronische aandoeningen tot preventieve maatregelen voor het behouden van optimale gezondheid en palliatieve zorg voor symptoom- en pijnverlichting. Deze benadering kan nuttig zijn voor een breed scala aan aandoeningen, waaronder maar niet beperkt tot diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, allergieën, lusteloosheid, hongergevoel, stemmingswisselingen en concentratieproblemen.
Orthomoleculaire geneeskunde in de praktijk
Als alternatieve geneeswijze kan orthomoleculaire geneeskunde vaak als aanvulling dienen op reguliere medische behandelingen. Het is gebaseerd op het principe dat het juiste evenwicht van voedingsstoffen niet alleen kan helpen bij het herstellen van ziekten, maar ook bij het voorkomen ervan, door het lichaam in zijn natuurlijke staat van gezondheid te brengen en te houden.
Conclusie
Een orthomoleculaire behandelwijze onderstreept het belang van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, beweging en mentale welzijn centraal staan. Het is een pad naar gezondheid dat zowel de fysieke als mentale aspecten van welzijn erkent en aanpakt, en streeft naar een evenwicht dat het lichaam in staat stelt optimaal te functioneren.