In de zonnige zomer brengen we onze dagen vaak veel buiten door. Aangezien vitamine D onder invloed van zonlicht in de huid wordt aangemaakt, lijkt het erop dat ze tijdens de zonnige dagen geen gebrek aan deze vitamine mogen hebben. Maar is het echt zo?
Vitamine D is een van de belangrijkste vitamines die niet alleen door kinderen worden overgenomen, maar ook door volwassenen. Vaak zijn supplementen zelfs in de zomer, maar vooral in de koude maanden noodzakelijk.
Wat maakt vitamine D zo belangrijk?
Deze vitamine is het hele leven erg belangrijk, maar vooral tijdens de adolescentie en bij vrouwen vanaf hun vijftigste jaar. Het is in de eerste plaats een vitamine voor de goede ontwikkeling en mineralisatie van botten. Daarnaast is deze vitamine essentieel voor de spieren. Het werkt op het skelet en de spieren, maar ook en op andere systemen en organen, bijvoorbeeld op de cellen van het immuunsysteem, waardoor de immuniteit wordt verbeterd. Tegenwoordig is bewezen dat deze vitamine de spiertonus en -kracht aanzienlijk verbetert en ook alle cellen van het immuunsysteem beïnvloedt.
Zijn vitamine D supplementen noodzakelijk?
Een kort antwoord: ja. Deze vitamine zit ook in voedingsproducten, maar in slechts kleine hoeveelheden. Het is natuurlijk de moeite waard om de voedingsmiddelen te eten die vitamine D bevatten, zoals vis, eigeel, melk en zuivelproducten, kaas en plantaardige oliën. Dit zal echter niet genoeg zijn voor de dagelijkse behoefte. Daarom wordt aanbevolen om van oktober tot april extra vitamine D aan iedereen te geven. Er zijn echter bepaalde groepen mensen die het hele jaar door deze vitamine zouden moeten innemen, onder wie zuigelingen en kleine kinderen, zwangere vrouwen en ouderen, van wie de huid weinig provitamine-D bevat en van wie de enzymatische transformaties erg zwak zijn. Ook vrouwen vanaf de leeftijd van vijftig jaar moeten het hele jaar door vitamine D-supplementen slikken.
Krijg je genoeg vitamine D door ’s middags in de zon te zijn?
Niet echt. In de middag zijn de UVB-stralen zo klein dat ze geen vitamine-D-vorming in de huid veroorzaken. Evenzo kun je in de winterzon in de bergen bruinen, maar je huid zal de vitamine niet aanmaken. Je wordt namelijk bruin door UVA-stralen en het zijn UVB-stralen die de aanmaak van deze vitamine in de huid veroorzaakt. Vitamine D wordt trouwens alleen in de huid aangemaakt. In voedingsproducten is er zo weinig van deze vitamine dat je vrijwel zeker een tekort krijgt als je alleen uit je voeding deze vitamine wilt halen. Zeker bij mensen die vaak lijden aan botbreuken, botpijn en neoplastische ziekten is het de moeite waard om het vitamine-D-gehalte te controleren, omdat het nodig kan zijn om het in hogere doses in te nemen.
Kun je jezelf schaden met vitamine D-supplementen?
Dat kan absoluut niet. Profylactische doses zijn gebaseerd op wetenschappelijke studies die zijn uitgevoerd bij grote groepen kinderen en volwassenen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. In het geval van volwassenen is een contra-indicatie bij nierstenen, vooral als het calciumstenen zijn, omdat deze vitamine de opname van calcium versnelt. Een andere contra-indicatie is nierkoliek en een zeldzame ziekte: sarcoïdose. Dergelijke gevallen zijn echter zeer zeldzaam.