Meer mensen komen met een longontsteking bij de huisarts: hoe kan dat?

Sinds augustus 2023 komen er steeds meer mensen bij de huisarts met wat achteraf een longontsteking blijkt te zijn. Vooral de leeftijd valt op: kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar. Niet eerder was de stijging zo groot. Dat zegt het RIVM. Hoe komt dat eigenlijk?

Oorzaak van longontstekingen

De oorzaak van de longontstekingen is nog onduidelijk. Op dit moment doet het RIVM samen met het Nivel onderzoek. Nederland is niet het enige land waar nu betrekkelijk veel mensen een longontsteking hebben. Ook in andere Europese landen en in China is dat het geval. De cijfers die het RIVM heeft komen van huisartsen die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Volgens deskundigen in China is de bacterie Mycoplasma pneumoniae een van de oorzaken van de toename van longontstekingen bij kinderen. De bacterie is een bekende verwekker van longontstekingen, vooral bij vijf- tot twintigjarigen. In Nederland komt deze bacterie nu ook steeds vaker voor.

Huisartsen krijgen het druk

Huisartsen zien ook in hun praktijk een toename van het aantal mensen met klachten. Benauwdheid, kortademigheid en algehele malaise zijn de veelvoorkomende klachten. Dat ziet ook de huisarts in Haarlem. De praktijk zit vol met mensen die veel symptomen van een longontsteking vertonen.

Tegenwoordig lukt het bij veel praktijken al niet meer om binnen 2 dagen naar de huisarts te kunnen. Dat heeft niet alleen te maken met het aantal patiënten, maar ook met vergrijzing en personeelstekorten. Huisartsen werken zich een slag in de rondte om de patiëntenstroom aan te kunnen. De toename van het aantal longontstekingen en mensen met symptomatische klachten helpt daar niet bij. Daarom is het belangrijk dat mensen alert zijn op de symptomen van een longontsteking en op tijd aan de bel trekken.

Meer onderzoek nodig

Om beter zicht te krijgen op de oorzaak van de longontstekingen gaat het Nivel huisartsen vragen om extra keel- en neusmonsters op te sturen naar het RIVM. Op die manier kan ook de Haarlemse huisarts patiënten beter helpen. Ondertussen waarschuwt het RIVM ouders ook om alert te zijn op symptomen die kunnen duiden op een (beginnende) longontsteking. Bij twijfel is het altijd verstandig om een huisarts te raadplegen.

In het geval van een longontsteking is het belangrijk dat mensen thuisblijven van werk of school. Een longontsteking kan namelijk ergens beperkend zijn. Zeker als je koorts hebt en veel slijm ophoest. Het Longfonds raadt aan om veel water te drinken, niet te roken en meeroken te voorkomen.

Vorig artikel

Hoe kun je vandaag nog een goede woonverzekering afsluiten?

Volgend artikel

Hoe schrijf je een jubileumkaart?

Meer van Blog