De rol van sociale media binnen de informatie van vaccinaties

De afgelopen jaren is het gebruik van sociale media enorm toegenomen. Dit heeft geleid tot een grotere verspreiding van informatie, maar ook tot een toename van veel foutieve en misleidende informatie. Vaccinatie is een onderwerp waarbij dit probleem duidelijk zichtbaar is. Op sociale media worden zowel positieve als negatieve berichten over vaccinaties gedeeld, wat kan leiden tot verwarring en vaak ook angst bij de lezer. In dit blog duiken we dieper in de desinformatie over vaccinaties. 

Desinformatie over vaccinaties

Door de hoeveelheid aan desinformatie die er online te vinden is op sociale media, wordt het vertrouwen in vaccins steeds minder. Er kan er zelfs een daling te zien zijn in het aantal genomen vaccinaties. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid, aangezien een lagere vaccinatiegraad het risico op uitbraken van ernstige ziekten vergroot. Ook kan deze desinformatie ervoor zorgen dat mensen die op reis gaan geen of de verkeerde vaccinaties aanvragen. Bovendien kan desinformatie op sociale media leiden tot polarisatie en het ontstaan van zogenaamde een echo, waarin mensen voornamelijk informatie tegenkomen die hun eigen standpunten bevestigt. Zo is er veel desinformatie te vinden over de HPV-vaccinatie. Wanneer je twijfelt over een specifieke vaccinatie, vraag dan altijd eerst alle aanwezige informatie bij de juiste instantie op.

Hoe gezondheidsinstanties omgaan met desinformatie

Gezondheidsinstanties zoals het RIVM, GGD Gelderland en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) erkennen het probleem van desinformatie over vaccinaties. Zij proberen deze desinformatie tegen te gaan door betrouwbare en begrijpelijke informatie te bieden, zowel op hun eigen websites als via sociale media. Daarnaast werken zij samen met sociale mediaplatforms om desinformatie te bestrijden en de verspreiding van betrouwbare informatie te bevorderen. Ook krijg je, wanneer je jezelf aanmeldt om een vaccinatie te krijgen om bijvoorbeeld op reis te gaan, een intakegesprek waarin deskundige je voorlichten over de vaccine wat jij nodig hebt.

De rol van sociale mediaplatforms

Sociale mediaplatforms zoals Facebook, Twitter en YouTube hebben stappen ondernomen om desinformatie over vaccinaties tegen te gaan. Zo hebben zij hun algoritmes aangepast om de verspreiding van desinformatie te beperken en verwijzen zij gebruikers naar betrouwbare bronnen wanneer zij zoeken naar informatie over vaccinaties. Daarnaast verwijderen ze content die aantoonbaar onjuiste informatie over vaccins bevat. Ook wordt er meer reclame gemaakt voor zaken omtrent ziektes en informatie hierover zoals een SOA test GGD.

Wat je zelf kunt doen

Om ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd bent over vaccinaties, is het belangrijk om kritisch te zijn over de informatie die je op sociale media tegenkomt. Controleer altijd de bron van de informatie en raadpleeg betrouwbare websites zoals die van het RIVM, de WHO of het ECDC. Deel geen desinformatie en corrigeer anderen op een respectvolle manier wanneer zij onjuiste informatie delen. Zo help je mee aan de juiste informatie over vaccinaties en draag je bij aan de volksgezondheid.

Vorig artikel

Tips voor de beste kwaliteit wietzaadjes

Volgend artikel

Heb jij vragen over jouw ziektekostenverzekering?

Meer van Blog