De realiteit van meedoen aan een reality show

Lijkt het jou ook zo leuk om mee te doen aan een reality show of een televisieprogramma? Het is natuurlijk geweldig dat je van het ene moment op het andere wordt herkend op straat en dat er allerlei deuren voor je opengaan. Maar showbizz zou geen showbizz zijn als er niet een keerzijde is. Is het een goed idee om mee te doen aan een realityshow, en waar moet je rekening mee houden als je meedoet?

Onverwachte kosten bij deelname aan programma’s

Programma’s als ‘Eigen Huis & Tuin’ of ‘Help, mijn man is klusser’ hoeven niet lang te zoeken naar deelnemers. Iedereen zou wel een gratis make-over van zijn huis of auto willen krijgen. Toch is deelname aan dit soort programma’s niet altijd vrij van kosten. Of je de hele make-over gratis krijgt hangt af van het concept en het budget van het programma, en hoeveel er gesponsord wordt door deelnemende bedrijven. Bij het programma ‘Help, mijn man is klusser’ krijg je alles van het productieteam en hoef je niets te betalen. Bij ‘Kopen zonder Kijken,’ waarin voor stellen die geen passend koophuis kunnen vinden een droomhuis wordt gezocht, is dat anders. De deelnemers moeten bij dit programma afgezien van de makelaar wel alles zelf betalen, van de verbouwing tot de stylist, en ze geven volledig de regie uit handen. Informeer dus altijd wat de kosten zijn die aan deelname zijn verbonden, en welke risico’s eraan kleven.

De gevolgen van deelname aan reality shows

Alle aandacht die er op je af komt na deelname aan een realityshow of een televisieprogramma is natuurlijk superleuk, maar kan ook vervelende gevolgen hebben. Misschien heb je terwijl de camera’s draaiden iets gedaan of gezegd waar je achteraf spijt van hebt. Dat moment kun je helaas niet meer ongedaan maken. Maar het vervelende met het internet is dat deze beelden nooit meer zullen verdwijnen. Nog een minder prettig gevolg van deelname aan een realityshow zijn de negatieve reacties die het je kunnen opleveren. Omdat het op televisie is geweest heeft iedereen er een mening over, en publiek bekritiseerd worden kan erg hard aankomen. Besef je dus goed waar je aan begint als je meedoet aan een reality show of een tv-programma. 

Waarom zou je wel mee moeten doen aan een reality show?

Deelname aan een tv-programma of een reality show heeft natuurlijk niet alleen negatieve gevolgen, anders zou niemand meedoen. Het is een feit dat je jouw televisiedebuut kunt aangrijpen als springplank om werk te vinden als bijvoorbeeld acteur of presentator. Denk maar aan Martien Meiland die na deelname aan ‘Ik vertrek’ een eigen reality show kreeg. Deelname aan zo’n programma opent ook andere deuren en creëert kansen die je anders nooit zou hebben gekregen. Jamecia Baker die meedeed aan Ex on the Beach: Double Dutch heeft absoluut geen spijt van haar deelname, ondanks alle negativiteit die ze over zich heen kreeg omdat ze nu projecten kan ondernemen waar ze anders nooit de mogelijkheid toe had gekregen. 

Als je dus jezelf blijft en je niet laat dwingen om iets te doen waar je later spijt van gaat krijgen, is deelname aan een realityshow of een televisieprogramma een ervaring om nooit meer te vergeten en waar je nog jaren met plezier aan terug denkt. 

Vorig artikel

Ontdek dé belangrijkste factoren voor het kopen van een ziekenhuisbed

Volgend artikel

Een wijnklimaatkast: de investering waard!

Meer van Blog