Hoe passen hoortoestellen zich aan verschillende luistersituaties aan?

Wanneer je te maken hebt met gehoorverlies, dan kan dit ontzettend vervelend zijn. Op het moment dat het serieuze vormen begint aan te nemen en zowel jijzelf als je omgeving hier last van begint te krijgen, dan biedt een gehoorapparaat uitkomst. Vooral omdat dit in het begin even wennen is, moet je het ook even rustig de tijd geven. Niet alleen jij, maar ook je omgeving moet eraan wennen dat je zelfs het zachtste geluid weer hoort. Het is daarom dus ook niet zo gek dat je vooral in de eerste paar weken af en toe eens gek wordt van alles wat je hoort. Vaak is het 1 op 1 nog redelijk te behappen, maar wordt het in een wat groter gezelschap al snel een stuk lastiger. Iedereen praat door elkaar heen en het volgen van een gesprek wordt daardoor praktisch onmogelijk. Gelukkig zijn er met de huidige technieken verschillende oplossingen en weten de nieuwste hoortoestellen zich aan te passen aan verschillende situaties.

Verschillenden categorieën

Hoortoestellen kunnen worden ingedeeld in verschillende categorieën op basis van hun functies en mogelijkheden. In deze context wordt gebruikgemaakt van de categorieën 1 tot en met 5, waarbij categorie 1 en 2 basisniveaus van versterking bieden en geen extra functies hebben. Dit maakt ze geschikt voor mensen met een minder complex gehoorverlies, die voornamelijk behoefte hebben aan geluidsversterking. Dit kan bijvoorbeeld ideaal zijn voor iemand die aan een oor doof is. Daarvoor is een CROSS hoortoestel ideaal. Deze vangen namelijk het geluid op met het goede oor en sturen het door naar het oor waarmee je slecht hoort. Omdat het kan zijn dat je behoefte veranderd, doordat je bijvoorbeeld vaak in een bepaalde omgeving bent, biedt CROSS hoortoestel nazorgdiensten uitkomst. Met deze nazorgdienst wordt je hoortoestel namelijk afgestemd op de nieuwe situatie, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je iets mist.

Adaptieve technologie

De technologische ontwikkelingen staan natuurlijk niet stil en volgen elkaar in razend tempo op. Dit geldt ook voor de nieuwste modellen. Hoe fijn is het dat wanneer je ergens op een verjaardag zit, het hoortoestel zich zelf kan aanpassen op basis van de omgevingsgeluiden? Zo kunnen deze hoortoestellen ruis onderdrukken, zodat je geen last hebt van achtergrondgeluiden op het moment dat je met iemand aan het praten bent en kunnen ze zich specifiek richten op de plek waar het geluid vandaan komt. Dit heeft als voordeel dat ze het geluid beter kunnen opvangen en vervolgens de spraakverstaanbaarheid kunnen verbeteren.

Twijfel je over je gehoor? Doe dan een gratis hoortest in de winkel

Het kan natuurlijk zijn dat je merkt dat je gehoor naarmate je ouder wordt minder begint te worden. Niet om je voor te schamen, maar wel belangrijk hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Er is namelijk niets zo vervelend voor jezelf, maar ook je omgeving, wanneer je meerdere keren moet vragen wat er wordt gezegd. Om er zeker van te zijn dat je te maken hebt met serieuze gehoorproblemen, is het raadzaam een gratis hoortest in de winkel van Schoonenberg audiciens te doen. Zo kunnen ze samen met jou kijken wat de daadwerkelijke schade is en welke mogelijkheden er zijn om dit door middel van het dragen van een hoortoestel aan een of beide oren te kunnen verbeteren.

Vorig artikel

Zweepslag in de Kuit: Oorzaken, Herstel en Autorijden

Volgend artikel

Welke reisverzekering past het beste bij jou?

Meer van Blog